IO Pages

Rush. Dat is de eerste band waaraan ik moest denken tijdens beluistering van Obsedian Desert van de Nederlandse band Armed Cloud. Zanger Daan Dekker heeft die hoge stem van Geddy Lee. Armed Cloud heeft echter meer; deze band staat muzikaal als een huis, een progmetalhuis. Obsedian Desert is een prima klinkend album, goed opgenomen, prima geproduceerd en sterk gemasterd. Het scheelt toch wel als je daar geroutineerde mensen voor kunt aantrekken, zoals Christian Moos (Everon) en Eroc (Grobschnitt).

Naast Daan Dekker bestaat de band uit Wouter van der Veen (gitaar), Remco van der Veen (toetsen, achtergrondzang), Boris Suvee (bas) en de uitstekende drummer Rico Noijen. De tien nummers zijn vrijwel allemaal sterk; Pyramid Of Charlatans vind ik wat minder, terwijl In Your Mind voor mij het hoogtepunt van het album is. Prima gespeeld met mooi pianospel − ik moest aan Flake van Rammstein denken − en bovendien het best gezongen nummer. Dekker zingt hier lager en met wat minder vibrato en dat bevalt me prima. Nee, ik wil hem niet met Geoff Tate (Queensrÿche) vergelijken, zoals ik ergens las. Ik maak toch liever de vergelijking met Geddy Lee. Daan heeft echter een verwoestend vibrato dat mij, zeker als hij hoog zingt − en dat doet hij vaak − begint te storen. Iets minder zou een stuk prettiger klinken. Dat doet overigens niets af aan het feit dat hij een prima zanger is; dat bewijst hij gedurende de hele cd.

Obsedian Desert is het eerste volwaardige album van Armed Cloud. Een sterk debuut dus met uiterst talentvolle muzikanten die stuk voor stuk een topprestatie leveren.